معاون سازمان حفظ نباتات اعلام کرد فروش اینترنتی آفت کش ها، ممنوع

معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات اعلام نمود که فروش هرگونه آفت کش به صورت اینترنتی ممنوع بوده و در صورت مواجه با آن حتما برخورد خواهیم کرد.

علی مراد سرافرازی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در سازمان حفظ نباتات هیات نظارت بر سموم وجود دارد که وظیفه آن نظارت و سیاست گذاری کلان استفاده از آفت کش ها در کشور است، اظهار نمود: یکی از اهداف این هیات کاهش مصرف سموم پرخطر و جایگزینی آن با سموم کم خطر است. بر طبق آخرین آمار فقط پنج درصد از آفت کش هایی که در داخل کشور مصرف می شوند، پرخطر هستند که البته این مساله اجتناب ناپذیر است، برای اینکه جایگزینی برای آنها هم اکنون وجود ندارد.

وی افزود: باقی آفت کش هایی که در کشور استفاده می شوند متوسط خطر و کم خطر هستند. البته این نکته را باید اضافه کرد که از ۹ درصد آفت کش های پرخطر در سال ۹۲ به پنج درصد در سال ۱۳۹۹ رسیده ایم. در این راستا نیز از سال قبل تا کنون دو سم پرخطر بوتاکلر و دیازینون از سبد آفت کش ها حذف گردیده است و پاراکوات نیز به زودی حذف خواهد شد.

معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات با اعلان اینکه سال قبل و امسال واردات حدود ۳۰ آفت کش را ممنوع کردیم، اظهار نمود: آفت کش ها به دو صورت وارد کشور می شود. حدود ۳۰ درصد از آفت کش ها آماده مصرف وارد می شوند و بیش از ۷۰ درصد از آنها به صورت ماده تکنیکال وارد شده و با سایر مواد در داخل کشور فرموله می شوند. به عبارت دیگر ۹۸ درصد سموم مصرفی کشور اعمم از آماده مصرف و تکنیکال وارداتی هستند.

سرافرازی اشاره کرد: اگر متوسط سم مصرفی در سال را ۳۵ هزارتن در نظر بگیریم، از این ۳۵ هزارتن ۳۰ درصد آماده مصرف و ۷۰ درصد نیز به صورت ماده تکنیکال وارد می شود.

وی با اشاره به اینکه وقتی صادرات سم ممنوع می شود آن چه در انبارها است باید حداکثر ظرف دو سال مصرف شود، اظهار داشت: ۴۱۱ آفت کش ثبت شده که ۵درصد آنها یعنی حدود ۲۰ سم پرخطر است و مابقی کم خطر ومتوسط خطر هستند.

معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات در ادامه اظهار داشت: به دنبال استفاده از سموم بیولوژی هستیم و شرکت های تولید کننده این نوع سموم نیز در داخل کشور وجود دارند. همین طور همکاری جدیدی با موسسه گیاه پزشکی کشور شروع کردیم که آن دسته از آفت کش هایی که می توانند جایگزین آفت کش های پرخطر شوند را شناسایی کرده و آنها را به کشور وارد نماییم.

وی در پاسخ به این پرسش که از ورود این آفت کش ها به کشور تا توزیع آنها چه نظارت هایی وجود دارد، اظهار داشت: دو انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان آفت کش وجود دارد که شرکت های زیادی زیرمجموعه این دو انجمن هستند. زمانی که شرکتی قصد واردات آفت کشی را دارد تمام اطلاعات آن وارد سامانه جامع مانیتورینگ سموم کشور می شود و این سامانه تحت نظارت سازمان حفظ نباتات است. بدین سبب نوع، میزان سم و همه اطلاعات در این سامانه گزارش می شود.

سرافرازی اشاره کرد: همین طور تیم های تعزیراتی در هر استان متشکل از مدیر حفظ نباتات استان، نماینده نظام مهندسی کشاورزی و نماینده قوه قضاییه تشکیل شده است که وظیفه آنها نظارت بر توزیع سم در فروشگاه ها است. این تیم ها با هر گونه گرانفروشی وتخلف برخورد خواهند کرد. در این راستا نیز تا کنون حدود ۸۰۰ فروشگاه پلمب شده است.

به گفته وی فروش هر نوع آفت کش به صورت اینترنتی ممنوعست و اگر با مواجه شویم حتما با آنها برخورد خواهیم کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان حفظ نباتات آموزش هایی جهت مصرف سم برای کشاورزان و تولیدکنندگان در نظر گرفته است یا خیر؟ اظهار داشت: موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در حال انتقال تازه ترین یافته ها به کشاورزان و بهره برداران است. در معاونت ترویج کشاورزی نیز بیش از ۲۰۰ پژوهشگر برتر کشور تحت عنوان پژوهشگر مروج ارشد وجود دارد که این پژوهشگر ها زبده ترین افراد در بخش کشاورزی بوده و مستقیما با کشاورزان در ارتباط هستند. از طرفی سازمان حفظ نباتات و موسسه گیاه پزشکی کشور بر کنترل آفات، عوامل خسارت زا و آفت کش ها نظارت دارد. همین طور افرادی تحت عنوان یاوران تولید به روستاها می روند و بطور مستقیم با کشاورزان ارتباط برقرار می کنند. این پژوهشگران مشکلات کشاورزان را پیگیری می کنند.

این مقام مسئول در سازمان حفظ نباتات کشور در آخر با اشاره به اینکه دانش کشاورزی نسبت به ۱۰ سال قبل بالاتر رفته است، اظهار نمود: سالی یکبار کشاورزان نمونه در کل کشور معرفی می گردند. در حقیقت کشاورزان نمونه هر منطقه الگوی دیگر کشاورزان خواهند بود و این اقدام می تواند به بالا رفتن دانش بخش کشاورزی نیز کمک نماید.