در گفت وگو با اجاره مطرح شد صادرات شیرینی و شکلات با کم تر از یک سوم ظرفیت!

به گزارش اجاره دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات ایران از کاهش تقاضا و افزایش ˮسرسام آورˮ قیمت مواد اولیه اطلاع داد و اظهار داشت: در صورت رفع مشکلات، امکان صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری شیرینی و شکلات به کشورهای همسایه وجود دارد، اما سال قبل این رقم ۴۷۵ میلیون دلار بود.
جمشید مغازه ای در گفت و گو با ایسنا از کاهش صادرات شیرینی و شکلات در سال قبل آگاهی داد و اظهار داشت: به سبب مشکلات ناشی از تحریم و همه گیری کوید ۱۹، صادرات این محصولات در سال قبل به ۴۷۵ میلیون دلار (کاهش حدود ۱۸ درصدی) رسید. این در حالیست که صادرات انواع بیسکویت، شیرینی و شکلات در سال ۱۳۹۸ حدود ۵۸۰ میلیون دلار بوده است.
وی با اعلان اینکه عمده صادرات به کشورهای همسایه همچون عراق، افغانستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده است، اشاره کرد: البته قسمتی از صادرات هم به اروپای شرقی، روسیه، چین و مقدار کمی هم به آمریکا انجام می شود.
البته بگفته دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکوئیت، شیرینی و شکلات، هم اکنون صادرات این محصولات با کمترین ظرفیت انجام می شود؛ چونکه تنها در کشورهای اطراف، بازار ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلاری صادرات وجود دارد؛ بدین سبب اگر بسترها همچون رفع شدن مشکلات ناشی از تحریم ها، نقل و انتقالات پولی و تامین مواد اولیه رفع گردد، امکان صادرات تا ۱.۵ میلیارد دلاری در سال به کشورهای اطراف وجود دارد.
شیرینی و شکلات، کالای لوکس شد
مغازه ای همین طور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تقاضا در این بازار اظهار نمود: محصولات ما یک کالای لوکس است که در سبد مصرفی مردم نیست و اولویت سوم و چهارم مصرف کنندگان است؛ بدین سبب هرچه قدرت خرید مردم کم شود تقاضا برای مصرف این محصولات کاسته می شود. هم اکنون نیز مردم عموماً به دنبال تامین کالاهای اساسی هستند و اگر پول اضافی داشته باشند شیرینی و شکلات هم تهیه می کنند. البته در ارتباط با کاهش تقاضا، انتشار ویروس کرونا، گرانی و تورم نیز مزید بر علت شده است.
افزایش سرسام آور قیمت مواد اولیه
بگفته وی قیمت مواد اولیه در سالهای اخیر به شکل سرسام آوری افزایش داشته، اما تولید کنندگان شیرینی و شکلات نمی توانند افزایش قیمت زیادی اعمال کنند؛ چونکه بازار خودرا بیش از قبل از دست خواهند داد.
شکری که باید ۶۵۰۰ تومان باشد را دو برابر می خریم
مغازه ای درباره مشکلات تامین مواد اولیه اضافه کرد: قیمت هر کیلو شکر سال قبل حدود ۶۵۰۰ تومان بود و حالا دو برابر شده و به بالای ۱۲ هزار تومان رسیده است. قیمت روغن نیز در دو مقطع ۴۵ تا ۵۰ درصد بالا رفته است. تامین آرد نیز دشوار شده؛ چونکه شیرینی و شکلات کالای لوکس شمرده می شود و آرد باید در بازار آزاد تهیه شود که قیمت آن از حدود هر کیلو ۱۰۰۰ تومان به ۵۵۰۰ تومان رسیده است؛ بدین سبب کماکان بحران وجود دارد. در مقاطعی قیمتها بالا می رود و در مقاطعی تامین مواد اولیه با مشکل مواجه می شود. برای مثال هم اکنون با وجود این که قیمت هر کیلو شکر ۶۵۰۰ تومان اعلام شده، تامین آن ممکن نیست و تولیدکنندگان مجبور به تهیه این محصول از بازار آزاد به قیمت بالاتر هستند.
مجوز خرید گندم، فقط برای ۰.۱ نیاز
وی ادامه داد: در حوزه تامین گندم نیز اجازه واردات به تولید کنندگان داده نمی گردد و اگر هم این اجازه داده شود، برای تولیدکنندگان کیلویی ۸۰۰۰ تومان تمام می شود که صرفه اقتصادی ندارد. در داخل نیز برای خرید از کشاورز باید مجوز دریافت شود، اما برای کارخانه ای که بیش از ۵۰۰۰ تن گندم نیاز دارد فقط مجوز خرید ۵۰۰ تن صادر می شود و اگر مابقی نیاز خودرا از بیرون تهیه کنند هم می گویند قاچاق بوده است.
دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکوئیت، شیرینی و شکلات در آخر در پاسخ به سوالی درباره میزان افزایش قیمت نیز اظهار داشت: در سال قبل در مقاطعی افزایش ۱۵ و ۲۰ درصدی اعمال شده است. باتوجه به این میزان افزایش قیمت مواد اولیه، تولید کنندگان نمی توانند محصولات خودرا با ضرر بفروشند. هم اکنون آنها کالاهای خودرا در سبد می فروشند؛ یعنی برای تعدادی از آنها ضرر می کنند و برای برخی سود می کنند تا موازنه برقرار شود اما افزایش قیمت امسال با احتیاط خواهد بود، چونکه افزایش قیمت بی رویه نوعی خودزنی است.

منبع: