با میکروسکوپ های TEM ایرانی دنیای نانومتری را جست وجو کنید

اجاره: پژوهشگران کشور با بهره گیری از آخرین فناوری های روز دنیا میکروسکوپ های الکترونی عبوری تولید کردند. موضوع کاری این میکروسکوپ تصویربرداری نانو متری و پیدا کردن خواص مواد در مقیاس نانو است و از آن می توان علاوه بر اجرای تحقیقات در حد نانومتری جهت بررسی بافت های سرطانی و ویروس شناسی بهره برد.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، میکروسکوپ الکترونی عبوری (Transmission electron microscope – TEM) ابزاری ویژه برای تعیین ساختار و مورفولوژی مواد شمرده می شود که مطالعات ریزساختاری مواد با قدرت تفکیک بالا و بزرگنمایی خیلی زیاد را امکان پذیر می کند، ضمن آنکه پژوهشگران با بهره گیری از این ابزار می توانند ساختارهای بلور، تقارن، جهت گیری و نقایص بلوری را مطالعات کنند.
این موارد باعث شده است که TEM امروزه به عنوان یک ابزار بسیار مهم در خیلی از تحقیقات پیشرفته پزشکی، فیزیک، شیمی، بلورشناسی، علم مواد و زیست شناسی شناخته شود.
اساس عملکرد این میکروسکوپ مشابه میکروسکوپ های نوری است، با این تفاوت که بجای پرتوی نور، در آن از پرتوی الکترون استفاده می شود. آنچه که می توان با کمک میکروسکوپ نوری مشاهده کرد، بسیار محدود است؛ در صورتیکه با بهره گیری از الکترون ها بجای نور، این محدودیت از بین می رود. وضوح تصویر در TEM هزار برابر بیش از یک میکروسکوپ نوری است.
با بهره گیری از TEM می توان جسمی به اندازه چند آنگستروم را مشاهده کرد؛ پس با این ابزار می توان اجزای موجود در یک سلول یا مواد مختلف در ابعادی نزدیک به اتم را مشاهده کرد. بدین جهت است که از TEM با نام “پروژکتور نمایش اسلاید در مقیاس نانو” یاد می شود که در آن پرتویی از الکترون ها از تصویر عبور داده می شود.
دکتر سید عباس شاهمرادی، مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان در گفت و گو با ایسنا، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) را از تازه ترین محصولات این شرکت نام برد و تصریح کرد: این ابزار، تصویربرداری نانومتری و کریستوگرافی را ارائه می دهد، ضمن آنکه در زمینه پزشکی و پاتولوژی و ویروس شناسی و همین طور برای حوزه های زیستی کاربرد دارد.
وی با اعلان اینکه این دستگاه همین طور دارای کاربردهای مهندسی نیز هست، اظهار نمود: تا حالا ۳۸ میکروسکوپ TEM از خارج به کشور وارد شده است، ولی آخرین دستگاه میکروسکوپ الکترونی عبوری وارد شده به کشور مربوط به ۱۵ سال قبل می شود.
شاهمرادی افزود: از ۳۵ دستگاه TEM وارداتی، ۳۰ دستگاه به سبب نیاز به تعمیر و خدمات بعد از فروش غیرفعال است. این میکروسکوپ های غیرفعال در دانشگاه ها و بیمارستان ها به راه افتاده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان اشاره کرد: هم اکنون کشورهای امریکا و ژاپن سازنده این نوع میکروسکوپ ها هستند و ایران نیز جزو سومین کشور سازنده آن بشمار می رود.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان، با اعلان اینکه ساخت میکروسکوپ TEM تولید شده در این شرکت برمبنای آخرین فناوری های روز دنیا بوده است، افزود: از سال ۹۰ طراحی و ساخت این میکروسکوپ را در دستور کار قرار دادیم و پس از ۸ سال و صرف حدود ۱۴ میلیارد تومان، نوعی پروتوتایپ (نمونه اولیه) این میکروسکوپ را ساختیم و سال قبل پس از داوری، این دستگاه وارد فاز تولید شد و الان میکروسکوپ TEM ما به بازار رسیده و نخستین قرارداد فروش آن با دانشگاه امیرکبیر منعقد شده است.
شاهمرادی با تاکید بر این که در جدول طبقه بندی سطح فناوری محصولات دانش بنیان، میکروسکوپ TEM در بالای جدول قرار دارد، تصریح کرد: این میکروسکوپ مجهز به تفنگ الکترونی، لنزهای الکترومغناطیس، های ولتاژ و خلأ است. ما برای ساخت این دستگاه، پروژه های مختلفی را تعریف کردیم.
وی به کاربردهای این دستگاه اشاره نمود و اظهار داشت: هر محققی که بخواهد تحقیقاتی در حد نانومتری انجام دهد، نیاز به این دستگاه دارد، ضمن آنکه این ابزار دارای کاربردهای بیمارستانی در زمینه هایی چون پاتولوژی و ویروس شناسی است و با بهره گیری از این دستگاه می توان بافت ها را تا مقیاس مولکولی مشاهده کرد و همین طور می توان بافت های سرطانی را با آن مورد بررسی قرار داد.
وی اشاره کرد: موضوع کاری این میکروسکوپ تصویربرداری نانومتری و پیدا کردن خواص مواد در مقیاس نانو است.

منبع: