در تولید کره خودکفا نشده ایم، مصرف کاهش یافته است

به گزارش اجاره عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآورده های لبنی اظهار داشت: در تولید کره خودکفا نشده ایم، برای اینکه شیرمازادی تولید نشده تا چربی بیشتری از آن برای تولید کره استحصال شود بلکه این خودکفایی بیشتر ناشی از کاهش مصرف کره به سبب افزایش قیمت آن و ورود مارگارین به سفره های مردم است.

محمد فربد در گفت و گو با ایسنا با اعلان اینکه بر طبق گزارش های مرکز آمار ایران سالانه کمی بیش از ۸ میلیون تن شیر در کشور تولید می شود، اظهار داشت: بر طبق این گزارش ها ضریب رشد تولید شیرخام سالانه ۱.۴ درصد بوده که این عدد زمینه خودکفایی را در تولید محصولات لبنی همچون کره فراهم نمی کند.

وی افزود: سرانه مصرف لبنیات در کشورهای توسعه یافته بیش از ۳۰۰ کیلوگرم و در ایران بین ۷۰ تا ۸۰ کیلوگرم است و این عدد کاهشی است. همین طور در کشورهای توسعه یافته حداقل دستمزد ساعتی ۱۰ دلار و در ایران حداقل دستمزد ساعتی حدود یک دلار است و از سویی قیمت شیرخام در داخل کشور به نرخ جهانی آن نزدیک شده است. در چنین حالتی بدیهی است که قدرت خرید آن دسته از کالاهایی که مشمول یارانه دولتی نمی شوند، کم شود.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآورده های لبنی افزود: در گذشته سالانه حدود ۴۰ هزارتن کره وارد کشور می شد که سرانه مصرف آن برای ۸۰ میلیون نفر ۵۰۰ گرم بود؛ در صورتیکه سرانه مصرف کره در کشورهای توسعه یافته حداقل ۳ تا حداکثر ۶ کیلوگرم است. این یعنی با سرانه مصرف کره در دنیا هم فاصله زیادی داریم.

مارگارین جایگزین کره حیوانی شده است

وی با اعلان اینکه گفته می شود در تولید کره خودکفا شده ایم در صورتیکه این ادعای نادرستی است، اظهار داشت: شیرمازادی تولید نشده تا چربی بیشتری از آن برای تولید کره استحصال شود بلکه این خودکفایی بیشتر ناشی از کاهش مصرف کره به سبب افزایش قیمت آن و ورود مارگارین به سفره های مردم است.

فربد اشاره کرد: به واردات روغن نباتی ارز ۴۲۰۰ تومانی تعلق می گیرد و روغن نباتی نیز پایه تولید مارگارین است که با نام مجعول کره گیاهی عرضه می شود. اما واردات کره حیوانی با ارز نیمایی مجاز است. بدین سبب واردات کره حیوانی به سبب بالا بودن قیمت ارز توجیه اقتصادی ندارد و طبیعی است که مارگارین به سبب قیمت مناسب جایگزین کره حیوانی شود. حتی قیمت تمام شده کره حیوانی داخلی نیز فراتر از قیمت مارگارین است.

وی در ادامه اظهار داشت: وقتی سرانه مصرف لبنیات کم شود شیرمازاد به سمت کارخانه های شیرخشک که روز به روز تعداد آنها درحال بالا رفتن است، هدایت می شود. این کارخانه ها نیز مبادرت به تولید شیرخشک و خامه می کنند و چون شرایط نگهداری خامه دشوار است آنها نیز به تولید کره یا روغن حیوانی روی می آورند.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع فرآورده های لبنی با اشاره به این که بهتر است مسئولان جهاد کشاورزی به این موضوعات توجه بیشتری داشته باشند، عنوان کرد: اگر شرایط اینطور جلو برود طبیعتا در همه چیز خودکفا خواهیم شد چون مردم دیگر قدرت خرید هیچ کالایی را نخواهند داشت.

منبع: