ماجرای درخواست وزارت صمت برای اعطای تسهیلات به یک واحد لوازم خانگی

به گزارش اجاره در حالیکه نامه معاون وزیر صمت برای درخواست اعطای تسهیلات به یک واحد لوازم خانگی با انتقاداتی روبرو شده، این ماجرا ابعاد و پشت پرده هایی دارد که کم تر مورد توجه قرار رفته است.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، به تازگی سید مهدی نیازی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، در نامه ای خطاب به مهدی طالبی- دبیر کل بانک مرکزی – ضمن اشاره به تسهیلات دریافتی توسط شرکتهای زیر مجموعه گروه انتخاب از شبکه بانکی و محدودیت های مقررات سیستم بانکی در مورد ذینفع واحد، گفته که در این شرایط امکان دریافت تسهیلات سرمایه در گردش مورد نیاز توسط این گروه صنعتی وجود ندارد و خواهان مستثنی شدن آن و شرکتهای زیر مجموعه اش و همینطور سایر بنگاه های تولیدکننده لوازم خانگی، در صورت درخواست آنها و تایید معاونت تخصصی در وزارت صمت از محدودیت ذی نفع واحد شده است.
این نامه به همراه پیوستی برای تعیین مبلغ تسهیلات انتشار یافته بود که بعدا از جانب وزارت صمت تکذیب شد.
اما نامه یاد شده انتقاداتی به همراه داشت و عده ای آنرا به مثابه تخصیص رانت به یک واحد تولیدی دانسته بودند. اما این همه ماجرا نیست چون منتقدان اکثرا بندی که در آن به امکان درخواست تسهیلات و مستثنی شدن از محدودیت ذی نفع واحد برای تمام واحدهای تولیدی وجود دارد، اشاره ای نکرده اند.
البته جهت بررسی این نامه باید اهمیت صنعت لوازم خانگی را هم در نظر گرفت. چونکه از طرفی واردات لوازم خانگی بیشتر از سه سال است که ممنوع شده و به نظر می آید فعلاً هم این ممنوعیت ادامه دارد؛ ازاین رو تأمین این بازار از جانب تأمین کنندگان داخلی اهمیت ویژه ای دارد. از سوی دیگر این صنعت همچون صنایع پیشران و اشتغالزا است که می تواند مورد توجه دولت ها باشد.
به نظر می آید علت اصلی نقد این نامه جدال بین واردکنندگان و تولیدکنندگان باشد. هرچند نباید این نکته را نادیده گرفت که همین واحد صنعتی برای بخشی از محصولات خود از برند کره ای که استفاده می نماید که انتقاداتی به دنبال داشته است.
در این رابطه مهدی نیازی در گفتگو با ایسنا، اظهار نمود: مبحث اصلی این نامه مستثنی شدن واحدها از محدودیت ذی نفع واحد بوده و اصلا مبلغ دریافتی در آن مطرح نشده است؛ ازاین رو این یک نامه عام است.
وی با اشاره به اینکه رفع موانع بانکی برای صنایع مختلف وظیفه وزارت صمت است و کار ویژه ای برای یک بنگاه خاص انجام نشده است اضافه کرد: همینطور به صورت کلی شبکه بانکی صلاحیت تعیین میزان تسهیلات را دارد و این اقدام از جانب وزارت صمت صورت نمی گیرد. ما فقط به دنبال رفع موانع هستیم. البته همین درخواست مستثنی شدن از محدودیت ذی نفع واحد هم باید در شورای پول و اعتبار مطرح شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه متولی تولید مسئول رسیدگی به تخلفات نیست، اظهار داشت: معاونت طرح و برنامه باید به دنبال تولید، نوسازی و اشتغال باشد. نکته دیگر احتیاج به تقویت صنعت لوازم خانگی به علت ممنوعیت واردات است. از حدود یک ماه پیش واردات مرزی لوازم خانگی هم ممنوع شده است؛ پس باید موانع تولید برداشته شود تا دغدغه تأمین بازار لوازم خانگی هم برطرف شود.