درپی طرح ساماندهی بازار خودرو مجلس شورای اسلامی واردات خودرو بدون انتقال ارز و صادرات خودرو و قطعه به شرط امکان، بازار را متعادل خواهدنمود

به دنبال زمزمه های آزادسازی مجدد واردات خودرو در قالب طرح ساماندهی صنعت خودرو، آن هم با گزینه انتقال ارز بدون ذکر منشاء و استفاده از ارز اشخاص خارج از کشور، یکی از کارشناسان صنعت خودرو کشور با اعلان اینکه واردات خودرو در مقابل ارز با منشاء خارجی، البته با شرط واردات خودروهایی متناسب با قدرت خرید اکثریت طرف تقاضا، پیشنهاد خوبی است که می تواند در جهت متعادل سازی بازار گام بردارد، میگوید: اما بنظر می رسد پیشنهاد واردات خودرو در مقابل صادرات نفت خام، بیشتر جنبه فروش نفت داشته باشد تا مدیریت بازار خودرو.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، بعد از گذشت بیش از دو سال از ممنوعیت واردات خودرو، بنظر می رسد که مجلس شورای اسلامی از مدیریت صنعت خودرو توسط وزارت صمت نا امید شده و می خواهد خود دست به کار شود. از همین روی چندی است که موضوع آزادسازی واردات خودرو مطرح شده و مجلس بمنظور متعادل کردن بازار خودرو، پیشنهادهایی مبنی برای واردات خودرو ارایه داده است.
دراین زمینه روح الله ایزدخواه- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس- مدتی قبل، ضمن اشاره به تصویب کلیات طرح ساماندهی تولید و عرضه خودرو، اعلام نمود که در طرح ساماندهی عرضه و تولید خودرو، واردات خودرو تحت شرایطی دیده شده است که می توان از محل صادرات خودرو و قطعات آن، صادرات نفت خام یا ارز بدون منشا خودرو وارد کرد.
بعد از اعلام این خبر، با طرح ایرادات آن توسط فعالان صنعت خودرو کشور، بررسی ها مجدد از سر گرفته شد و در نهاین هم حجت الله فیروزی- سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی- در این رابطه اعلام نمود که ماده ای در طرح “ساماندهی بازار خودرو” در نظر گرفته شده است و مجلس در نظر دارد که واردات خودرو را در ازای صادرات خودرو، قطعه، نفت خام و ارز اشخاص خارج از کشور که تعهد به وارد کردن آنها ندارند، بدون ذکر منشاء، آزاد کند.
در ارتباط با ارائه این طرح و تاثیر آن بر صنعت و بازار خودرو کشور، حسن کریمی سنجری- کارشناس صنعت خودرو – در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه استفاده از ارز اشخاص خارج از کشور که قبل از این نیز پیشنهاد آن از سمت فعالان این حوزه داده شده بود، گزینه مناسبی است، اظهار نمود: اینکه در قبال ارزی که تعهدی برای وارد کردن آن به کشور وجود ندارد، دولت دارندگان این ارز را تشویق به واردات خودرو کند، پیشنهاد خوبی است.
وی ادامه داد: البته با این شرط که خودرو های سواری با یک بازه قیمتی خاص وارد شوند تا کمک کننده برای تقویت عرضه خودرو به بازار باشد. تا حالا نتواسته ایم از مزایای این ارزی که خارج کشور وجود دارد و تعهدی هم برای دارنده آن برای ورود به کشور ایجاد نمی کند، بهره مند شویم؛ هرچند دیر اما بازهم خوب است که تصمیم بر چنینی اقدامی گرفته شده است. خیلی از سرمایه داران ایرانی هستند که تجارت آنها خارج از کشور بوده و درآمد ارزی داشته و همین طور به اینکه قسمتی از این درآمد خودرا در جهت منافع شخصی و همین طور در جهت تقویت اقتصاد کشور به کار ببرند، علاقمند هستند.
این کارشناس صنعت خودرو ضمن تاکید براینکه این موضوع، نیازمند ساختار تشویقی منطقی است، اظهار داشت: یکی از این مشوق های منطقی، همین واردات خودرو در ازای ارزهای سرگردانی است که گاهی منشاء خارجی دارند. این اتفاق در حوزه خودرو های تجاری افتاد و متاسفانه شنیدیم که مدتی پیش مجوز شماره گذاری کامیون های دست دومی که ماه هاست در گمرک مانده اند، صادر شد. به همان میزانی که ترخیص و شماره گذاری خودرو های تجاری دست دوم غلط بود، صدور مجوز واردات خودرو های سواری با ارز اشخاص مشوقی خواهد بود تا بجای کامیون های دست دوم که دارای اولویت حمل و نقل و اقتصاد کشور نیستند، خودرو های سواری وارد شود.
کریمی سنجری ضمن تاکید براینکه خودرو های سواری شرایط مناسبی در بازار ندارند و عرضه و تقاضای آنها به وضعیت اورژانسی تبدیل گشته است، اظهار داشت: بدین سبب واردات سواری ها آن هم با ارز منشاء می تواند بازار خودرو داخلی را متعادل کند. البته همانطور که اشاره شد، به شرطی که این طرح برای خودروهایی اجرا شود که به لحاظ قیمتی متناسب با توان خرید بخشی زیادی از جانب تقاضا در داخل کشور باشد.

واردات خودرو در قبال صادرات نفت خام بیشتر به نفع دولت تا بازار خودرو
این فعال صنعت خودرو کشور در ادامه در ارتباط با بحث واردات خودرو در ازای صادرات آن، صادرات قطعه یا نفت خام، اشاره کرد: اگر آنقدر توان داشته باشیم که خودرو و قطعه صادر نماییم، این مساله یک مزیت به حساب خواهد آمد و طبیعتا خواهد توانست باز هم تعادلی برای بازار بوجود آورد. اما طرح صادرات نفت خام برای خود بنده جالب است و در حقیقت بحث تهاتر فروش نفت در ازای واردات خودرو، به صورتی کمک به فروش نفت خواهد بود؛ نه کمک برای تعادل بخشی به بازار خودرو. تصمیمی است که حالا دولت باتوجه به افزایش موجودی نفت خام کشور و از طرف دیگر کاهش درآمدهای ارزی اتخاذ نموده است. بدین سبب تهاتر واردات خودرو در مقابل فروش نفت خام، بنظر می رسد تصمیمی باشد که در وضعیت فعلی اتخاذ شده و به نتیجه رسیده است و در رابطه آن معتقد نیستم که با تاخیر انجام شده است؛ اما در ارتباط با وارات خودرو در مقابل ارز با منشاء خارجی معتقدیم که بهتر بود، زودتر اتفاق می افتاد.