رییس اتحادیه واردکنندگان دارو پاسخ داد چرا واکسن بخش خصوصی هیچوقت به کشور نرسید؟

به گزارش اجاره در شرایطی که پیش از این فعالان بخش خصوصی در چند نوبت از نهایی شدن فرآیند خرید و واردات واکسن به کشور اطلاع داده بودند، هنوز هیچ واکسنی از این طریق به کشور نرسیده و رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو چرایی آنرا توضیح می دهد.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، ناصر ریاحی قبل از این در ایام ابتدایی خرداد از نهایی شدن خرید یک میلیون دوز واکسن آسترازنکا و سپس سه میلیون سینوفارم آگاهی داده بود که بخش خصوصی توانسته مجوز لازم برای آنرا از سازمان غذا و دارو دریافت کند.
ریاحی بعد از آن هم اعلام نمود که بخش خصوصی واردات واکسن از هند و چین را همچنان دنبال می کند و بمحض نهایی شدن فرآیند دریافت مجوز و تخصیص ارز، این واکسن ها به ایران خواهند رسید. با این وجود بنظر می رسد همچنان در زمینه اجرا مشکلاتی باقی مانده است.
وی در گفت و گو با ایسنا، در این رابطه توضیح داد: باتوجه به اینکه در سال ۲۰۲۰، خیلی از کشورهای جهان به دنبال نهایی کردن فرآیند تولید و خرید واکسن بودند، سرمایه گذاری های گسترده ای دراین زمینه انجام شد و بدین جهت وقتی در سال ۲۰۲۱، تولید برخی از واکسن ها نهایی شد، عملا بخش مهمی از این واکسن ها از قبل پیش خرید شده بودند و کشور مصرف کننده آنها مشخص بود.
عضو اتاق تجاری تهران با اعلان اینکه امروز واکسن های در دسترس در بازارهای جهانی چند حالت خاص دارند، بیان کرد: واکسن هایی که امسال میلادی تولید می شوند، برای خریدارانی است که از پیش آنها را در سبد خود قرار داده اند یا برنامه جهانی کواکس در سازمان بهداشت جهانی آنرا خرید کرده است. بدین جهت واکسن هایی می تواند از جانب بخش خصوصی خریداری شود که در این قاعده قرار ندارند.
ریاحی تشریح کرد: بخشی از این واکسن ها امکان استفاده بموقع در کشور مقصد را ندارند که این مساله می تواند به علل مختلفی همچون تقاضای پایین برای دریافت واکسن یا محدود بودن امکانات تلقیح باشد، بدین جهت سازنده باید تولیدات فعلی خویش را به مشتری دیگری بفروشد تا بعد از آن برای خریدار ابتدایی راهکاری دیگر پیدا شود. بخشی از واکسن ها را هم برخی شرکت های واسطه خریداری نموده و به فروش می رسانند. بدین جهت چه بخش خصوصی و چه دولت در صورتیکه بخواهد واکسنی خارج از برنامه تهیه نماید باید به دنبال این بازار باشد.
وی با تاکید بر این مساله که در فرآیند خرید واکسن، تاریخ انقضا اهمیت فراوانی دارد، اظهار نمود: باتوجه به محدود بودن زمان، ما برای نهایی کردن خرید یک واکسن بین پنج تا ۱۰ روز زمان داریم و اگر در همین مدت کوتاه امکان نهایی شدن فرآیند خرید و تخصیص ارز انجام نشود، این واکسن ها را به مشتریان دیگری خواهند فروخت. بدین جهت دلیل اصلی این که تابحال واکسن های بخش خصوصی به کشور نرسیده، نهایی نشدن قرارداد خرید واکسن در همین روزهای محدود است.
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو با اعلان اینکه متاسفانه در ایران فرآیند نهایی کردن مجوز خرید بسیار طولانی است، اظهار داشت: این مساله ربطی به وزارت بهداشت یا اشخاص ندارد و مشکل بروکراسی است که تمام اقتصاد ایران با آن مواجه می باشد. برای عبور از این محدودیت ها باید واردکننده بخش خصوصی خود مستقلا پول واکسن را داده و سپس به دنبال تسویه حساب باشد که بسیار پرریسک است.
ریاحی اضافه کرد: کوچک ترین محموله واکسن قابل خریداری ۵۰۰ هزار دوز است که قیمت آن حدود پنج میلیون دلار تخمین زده می شود. این که توقع داشته باشیم شرکت بخش خصوصی این واکسن را با پول خود بخرد و سپس انتظار داشته باشد که فرآیند تخصیص ارز صورت گرفته و کالا از گمرک در زمان محدود موجود ترخیص شود، قدری دشوار خواهد بود.
وی با تاکید بر این که پشتیبانی از تولید واکسن در داخل کشور باید با قدرت ادامه یابد، اشاره کرد: واکسن یک محصول راهبردی است که چه در زمینه کرونا و چه در ارتباط با دیگر بیماریها داخلی شدن تولید آن اهمیت فراوانی خواهد داشت و خوشبختانه مقدمات بسیار خوبی در کشور فراهم گشته است اما تا زمان تأمین تمام نیازها، در ارتباط با کرونا، باید اولویت حفظ جان مردم باشد و دراین زمینه باید از تمام ظرفیت ها برای واردات یا تولید واکسن استفاده گردد.