به ریاست میرکاظمی؛ نخستین جلسه ستاد تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۰ انجام شد

نخستین جلسه ستاد تدوین لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ با حضور رییس سازمان برنامه و بودجه، معاونان، رؤسای امور و مشاوران این سازمان تشکیل شد.

به گزارش اجاره به نقل از سازمان برنامه و بودجه؛ سید مسعود میرکاظمی معاون رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور در این نشست ضمن گرامیداشت هفته دولت، از شهیدان رجایی و باهنر یاد کرد و اظهار داشت: هرچند عمر دولت این شهیدان کوتاه بود ولی بعنوان یک الگوی اسلامی جاویدان ماندند.
میرکاظمی اظهار داشت: ما کشور ثروتمندی هستیم و منابع خدادادی فراوانی داریم، از لحاظ برخورداری منابع و ثروت های خدادادی از کشورهای کم نظیری هستیم، ولی چرا منابع و اثرات آن در جامعه ما کمتر دیده می شود؟
وی اضافه کرد: در چند سال قبل بسیاری از هم وطنان ما به خط فقر رسیده اند و سطح درآمد خانوارها پایین آمده است، نیروهای تحصیلکرده فراوانی بیکار هستند، همه امکانات برای آبادانی به روستاها رفته ولی کار و اشتغال وجود ندارد. در ۸ ساله گذشته بیش از ۲، ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه هزینه شده است. آیا ما توانسته ایم به اهداف برنامه ۵ ساله برسیم؟ علت این عدم تحقق ها چیست؟ اشکال کار کجاست؟ برای تدوین بودجه زحمت زیادی کشیده شده است، زمانی خستگی این زحمات جبران می شود که اهداف مورد نظر محقق شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه اضافه کرد: آیا در چند ساله گذشته توانستیم رشد کنیم؟ چرا رشد نکرده ایم؟ آیا نباید لطمه شناسی کنیم؟ در طول ۴۲ سال قبل شرایط مختلفی مانند افزایش و کاهش قیمت نفت، تحریم، تغییر دولت ها و … داشته ایم، مشکل کجاست؟ آیا قبول داریم که مشکل داریم و باید تغییر ایجاد کنیم؟ آیا امکان تغییر وجود دارد؟ البته در کشور در بعضی قسمت ها تغییرات جدی انجام شده است.
معاون رییس جمهور اظهار داشت: باید تغییر ایجاد شود و برای این تغییر لازم است که برنامه داشته باشیم. به جهت اینکه بازبینی شود و آدرس درست اقتصادی بدهیم باید بودجه ای تنظیم شود تا اهداف دقیق برنامه محقق شود، شفاف باشد، قابل نظارت باشد و منابعش حتی الامکان پایدار باشد.
وی خاطرنشان کرد؛ تنظیم بودجه برای سال آینده باید واقعی، قابل اندازه گیری و قابل رصد باشد تا بتواند از راهبردهای اساسی و سیاست های کلی کشور پشتیبانی کند. تنظیم بودجه باید از اهداف عالی به سطح پایین بیاید نه از ردیف بودجه ای به سمت بالا برود. از ابتدا عملیاتی شدن بودجه مدیریت شود تا هر ماه بتوان عملکرد آنرا رصد کرد، از حوزه های کوچک سطح کشور گرفته تا سطح کلان، از سازمان ها و ادارات تا سطح وزارتخانه ها این کار باید صورت گیرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور اظهار داشت: بودجه خط کشی است که ما را به نقطه هدف می رساند، اگر خوب تنظیم شده باشد ما را برای رسیدن به نقطه هدف به درستی هدایت می کند.
میرکاظمی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: چرا راندمان کل و راندمان سرمایه ای ما ثابت و یا منفی است و مجموعاً روند آن نزولی بوده است، در صورتیکه منابع زیادی صرف شده است اما منجر به تولید مؤثر نشده است؟ تسهیل کسب وکار موجب افزایش راندمان می شود. باید رانت ها برداشته شود تا راندمان بالا رود. نیاز به یک برنامه ملی، اصلاح راهبردها و تجدید نظر در برنامه ها داریم، باید اهداف برنامه مشخص باشد و این که با چه سیاست هایی باید مدیریت شود. بودجه باید شفاف، قابل اجرا، نظارت پذیر، پاسخگو و تضمین کننده اهداف عالی کشور باشد. اگر به قانون برنامه و بودجه برگردیم و درست حرکت نماییم همه دستگاهها هم به تبعیت از ما درست حرکت می کنند.
میرکاظمی اظهار داشت: ادامه روند گذشته برای امروز پاسخگو نیست، باید تجدید نظر جدی صورت گیرد. اعتقاد دارم که پتانسیل لازم در پرسنل سازمان برنامه و بودجه وجود دارد، با توجه به این که تغییر ساختار بودجه خیلی مشکل و دشوار است، با توکل بر خدا اگر تغییر اساسی بدهیم می توانیم به اثربخش بودن آن امیدوار باشیم. باید وظایف اصلی سازمان مورد توجه و اجرا قرار گیرد، تا بودجه مبتنی بر برنامه با حداقل اجزا، بدون پیچیدگی و به ساده ترین وجه ممکن، مؤثر و پشتیبان اهداف ملی کشور تنظیم و اجرا شود.
میرکاظمی اظهار داشت: باید منابع، هزینه ها و دستگاهها بازبینی شوند، سازمان باید پاسخگوی برنامه ها باشد تا مشکلات مردم دنبال و حل شود. اشتغال ایجاد و بیکاری کم شود، بانک ها سامان بگیرند. تخصیص به شکلی باشد که برنامه ها از سطح ملی تا استانی مدیریت شوند، دولت باید تسهیل گر کسب وکار باشد.
گفتنی است در این نشست برنامه زمان بندی، جهت گیری های لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ و رویکرد های اجرائی بودجه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. همین طور تشکیل کار گروه ها برای ادامه کار تدوین لایحه، پیشنهاد و جهت بررسی های بیشتر به مسئولان مربوطه ارائه شد.