با رفع ایرادات ربات های وارداتی محقق شد؛ ربات های شست وشوی پنل خورشیدی در کشور به تولید رسید

اجاره: وجود گرد و غبار روی پنل های خورشیدی سبب کاهش راندمان آنها می شود. برای تمیز کردن پنل ها از ربات های خارجی استفاده می شود که دارای معایبی هستند. مهندسان کشور با حل این ایرادها، رباتی برای شست و شو ارائه کردند که بدون آنکه پنل های خورشیدی از مدار تولید بیرون رود، عملیات شست و شو را اجرائی می کنند.

محمد صالحی نسب، مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه انرژی های تجدیدپذیر در گفت و گو با ایسنا، از طراحی و تولید صنعتی ربات های شست وشوی پنل های خورشیدی آگاهی داد و اظهار داشت: این دستگاه یک همکاری فناورانه میان یکی از شرکت های سرمایه گذاری با ما بوده است که منجر به تولید یک محصول پایدار برای کاربرد در نیروگاه های خورشیدی شده است.

وی با اعلان اینکه این شرکت سرمایه گذاری دارای ۱۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی است، اظهار داشت: این دستگاه رباتیک شست و شوی پنل های خورشیدی تا حالا ۳ نسل آن به تولید رسیده است و در نسخه آخر توانستیم ۶ قرارداد تجاری سازی این محصول منعقد نماییم.

صالحی نسب به مکانیزم عملکرد این محصول اشاره نمود و تصریح کرد: پنل های خورشیدی زمانی که نصب می شوند، گرد و غبار، عملکرد این پنل ها را از ۵ تا ۲۰ درصد کم می کند. برای حل این معضل چند راه حل وجود دارد که می تواند از افت راندمان این پنل ها پیشگیری کند.

وی، یکی از این راه حل ها را شست و شوی پنل ها از طرف نیروی انسانی دانست و افزود: از آنجا که مزارع پنل های خورشیدی در مناطق بیابانی نصب می شود، نیاز است تا سختی آب مورد نیاز برای شست وشوی پنل ها، گرفته شود که این امر یک پروسه گران است. راه حل دیگر استفاده از ربات های شست وشوی پنل های خورشیدی است.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان اشاره کرد: استفاده از ربات ها هم به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد و هم زمان شست وشوی پنل های خورشیدی را کم کند.

وی کاهش ۵۰ درصدی هزینه های شست وشوی پنل های خورشیدی را از دیگر مزایای این نوع ربات ها نام برد و اضافه کرد: به عنوان مثال، وجود گرد و غبار روی پنل های خورشیدی موجود در مزارع، می تواند تولید روزانه ۱۰ مگاوات برق تجدیدپذیر از خورشید را به روزی ۸ مگاوات کم کند و این در حالیست که انرژی خورشیدی رایگان در اختیار ما است.

صالحی نسب اشاره کرد: تا حالا ربات های فرانسوی در این عرصه عرضه شده بود که دارای ایراداتی بود و ما با برطرف نمودن این ایرادها، ربات شست وشوی پنل با قابلیت های بیشتر به تولید رساندیم.

مجری طرح با اشاره به تعدادی از ربات های فرانسوی، توضیح داد: جهت استفاده از ربات های شست وشوی فرانسوی، نیاز بود تا پنل های خورشیدی به شکل افقی درآمده و از حالت تولید خارج می شدند. ولی ربات های ما بدون خارج کردن پنل های خورشیدی از مدار تولید و در همان زاویه ای که پنل قرار دارد، روی پنل ها قرار می گیرد و ماموریت خودرا اجرائی می کند.

وی، احتمال شکسته شدن پنل خورشیدی را از دیگر محدودیت های ربات شست وشوی پنل های خورشیدی فرانسوی نام برد و افزود: ربات های تولید شده در کشور فرانسه روی پنل های خورشیدی حرکت می کنند و احتمال شکسته شدن پنل ها وجود دارد؛ ضمن آنکه در بعضی از موارد، ربات ها از روی پنل ها به زمین پرت می شدند.

صالحی نسب تصریح کرد: شروع فعالیت ما برای پیاده سازی رباتی با قابلیت ها بیشتری، در ابتدا تعمیر ربات های وارداتی بود و با بررسی ایرادهای آنها، رباتی با قابلیت بیشتر را پیاده سازی کردیم.

به گفته وی هم اکنون حدود ۴۳۰ مگاوات مزارع فعال خورشیدی در کشور به راه افتاده است و برای هر ۱۰ مگاوات، به ۳ ربات برای انجام شست وشوی پنل ها نیاز است.

منبع: