غذای ۲۰ میلیون نفر در مراحل تولید تا مصرف ضایع می شود

سرپرست دانشکده علوم و فناوری های همگرای واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه اتلاف بیش از ۳۵ درصد مواد غذایی و محصولات کشاورزی در مراحل مختلف از تولید تا مصرف به شکلی است که عملا غذای ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور ضایع می شود، اظهار داشت: هدف تکنولوژیهای جدید مانند پلاسما افزایش ماندگاری مواد غذایی با بهبود کیفیت و حفظ ترکیبات فعال در غذاها، افزایش قدرت و سرعت و بازده جوانه زنی بذور و همه این ها بدون استفاده از سموم شیمیایی است.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، دکتر امیرحسین ساری، سرپرست دانشکده علوم و فناوری های همگرای واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به حضور “گروه پژوهشی پلاسمای سرد” و “هسته پژوهشی پلاسما در کشاورزی” در رویداد ملی عصر امید اظهار داشت: ایفای نقش مؤثر در موضوع ایمنی و امنیت غذایی و حرکت در جهت رفع چالش هایی چون بکارگیری سموم و کودهای شیمیایی مختلف و انبارداری نامناسب بذر و محصولات کشاورزی، راندمان پایین تولید تعدادی از محصولات کشاورزی، اصراف منابع آبی در کشاورزی و عدم استفاده از روش های فناورانه جدید و کم هزینه در مرحله تولید و بسته بندی محصولات از اهداف تشکیل هسته پژوهشی پلاسما در کشاورزی و شرکت در رویداد عصر امید است.

وی با بیان این مطلب که اتلاف بیش از ۳۵ درصد مواد غذایی و محصولات کشاورزی در مراحل مختلف از تولید تا مصرف به شکلی است که عملا غذای ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور ضایع می شود، افزود: در زمینه کشاورزی، ضایعات تولیدات کشاورزی در مراحل پیش از برداشت، برداشت و پس از برداشت روی می دهد. بخش عمده ضایعات این محصولات در مراحل برداشت و توزیع آنها صورت می گیرد.

به گفته دکتر ساری، پس از برداشت، این محصولات بطور عمده در مراحل جابه جایی، حمل و نقل، انبارداری و فرآوری و حتی خشک کردن و ذخیره سازی آنها لطمه جدی می بینند. نوآوری در حوزه تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و مواد غذایی بمنظور رفع چالش های جدید امنیت غذایی و پیچیدگی های مواد غذایی نوین اهمیت دارد. هدف تکنولوژیهای جدید مانند پلاسما افزایش ماندگاری مواد غذایی با بهبود کیفیت و حفظ ترکیبات فعال در غذاها، افزایش قدرت و سرعت و بازده جوانه زنی بذور و همه این ها بدون استفاده از سموم شیمیایی است.
مدیر گروه پژوهشی پلاسمای سرد با اشاره به این که انگیزه تشکیل گروه پژوهشی پلاسمای سرد نیز کاربردهای فراوان آن در زمینه نساجی، بهداشت، سلامت و پزشکی بوده است، اضافه کرد: بازار فناوری پلاسمای سرد در بازه سالهای ۲۰۲۱-۲۰۲۷ با نرخ رشد ۳/۱۸ درصد در دنیا پیش بینی شده است. تخمین زده می شود که بازار پلاسمای سرد تا سال ۲۰۲۷ به حدود ۶ میلیارد دلار در سال برسد. بنا بر این توجه جدی در کشور به تجاری سازی این فناوری احساس می شود.

وی در این رویداد، اشاره کرد: حضور و فعالیت صاحبان ایده، اساتید فناور، دانشجویان، مدیران دانشگاهی و صنعتی، شرکت های دانش بنیان، صندوق های مالی و اعتباری و سرمایه گذاران مختلف خصوصی و دولتی و صنایع و بهره برداران در رویداد ملی عصر امید باتوجه به ضرورت دهی به ارکان لازم برای تولید تحقق تولید دانش بنیان و کارآفرین طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، اهمیت ویژه ای دارد. همگی از سراسر ایران در این رویداد گرد هم می آیند، رویدادی که با بیست سال تجربه در دانشگاه نظیر آنرا تا کنون ندیده ام.

دکتر ساری اضافه کرد: برای دستیابی به هدف تامین غذای کشور در ۵۰ سال آینده، باید به موانع مهمی مانند کمبود آب، وضعیت اراضی کشاورزی کشور، قیمت بالای انرژی مورد نیاز، عدم رغبت به سرمایه گذاری در حوزه تحقیقات کاربردی در زمینه کشاورزی و افزایش ضایعات غذایی را در نظر داشت.

وی افزود: از طرفی، با توجه به این که برای تولید مؤثر مواد غذایی رقابت بر سر اراضی کشاورزی و منابع آبی و انرژی جدی خواهد بود، بطور قطع، توسعه پایدار در بخش کشاورزی باید بر پایه دانش های جدید و فناوری های تثبیت شده در این عرصه باشد. از طرف دیگر، متاسفانه ۸۰ درصد مصرف آب کشور سهم بخش کشاورزی است که این میزان هدر رفت آب در کشور نشان دهنده خلاء کامل استفاده از تکنولوژی در مدیرت منابع آب است.
به نقل از روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، “گروه پژوهشی پلاسمای سرد” و “هسته پژوهشی پلاسما در کشاورزی” وابسته به واحد علوم و تحقیقات، با هدف اصلی ایفای نقش موثر در موضوع ایمنی و امنیت غذایی، در رویداد ملی عصر امید دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارند و آخرین دستاوردهای این حوزه را برای علاقمندان تشریح می کنند. نمایشگاه نخستین رویداد ملی گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان «عصر امید» از ۸ خرداد در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) شروع به کار کرده و تا ۱۱ خردادماه برپاست و بازدید از آن برای عموم آزاد است.